Londen is the place to be - Reisverslag uit Chertsey, Verenigd Koninkrijk van Marjolijn en Stef Ketelaars - WaarBenJij.nu Londen is the place to be - Reisverslag uit Chertsey, Verenigd Koninkrijk van Marjolijn en Stef Ketelaars - WaarBenJij.nu

Londen is the place to be

Door: Marjolijn

Blijf op de hoogte en volg Marjolijn en Stef

12 Mei 2018 | Verenigd Koninkrijk, Chertsey

Vrijdag 11 mei
We gaan naar Londen de eerste van vele excursies in het programma. We doen 2 uur en een kwartier over het ritje van 45 km naar centum Londen. Het is inderdaad een beetje druk, de chauffeur vertelde later dat hij het in tijden niet zo druk had gezien. Wellicht dat de Royal Wedding daar iets mee te maken heeft. Ondertussen hebben we wel onze gids opgepikt, een Nederlandse vrouw die in begin jaren 70 van de vorige eeuw naar Engeland is verhuisd. Start van de excursie is een boottocht over de Theems. Boot is speciaal voor ons afgehuurd. Al varend vertelt de gids van alles over de gebouwen die zichtbaar en niet-zichtbaar zijn vanaf de Theems. De gids heeft 2 stokpaardjes:
1. Alle musea zijn geweldig en ze zijn gratis
2. Londen wordt overgenomen door buitenlands geld, waarmee vreselijke gebouwen worden gebouwd.
Deze uitspraken zal ze gedurende de hele dag steeds in weer andere bewordingen doen. Maar als gids is ze uitstekend, precies genoeg informatie, niet al te veel jaartallen, maar wel veel interessante informatie gevend.
Na de boottocht staat de bus weer te wachten en gaan we naar St. Paul’s Cathedral. Londen is overal opgebroken, dus door alle omwegen krijgen we veel van Londen te zien.
St. Paul’s is prachtig, helaas mag je niet fotograferen, maar een paar foto’s nemen we toch. Vooral het zicht op de kathedraal vanaf de ‘ Whisper galery’ is prachtig. We moeten er wel 300 treden voor omhoog lopen.
Na St. Paul’s weer in de bus en naar een pub - The Union Tavern - voor een lunch. Dit blijkt een stevige 3 gangen maaltijd te zijn, zodat we de rest van de dag geen trek meer hoeven te hebben.
Na de lunch een echte sightseeing tour met de bus. Kleine opsomming:
Londen Eye, Houses of Parliament, de ingepakte Big Ben, Piccadilly Circus, Trafelgar Square, King’s Cross, Kensington, Chelsea, Belgravia (heel chique met alle roddels van de gids over wie daar wonen), Westminster Abbey en Londen Bridge.
Tot slot krijgt de gids het voor elkaar dat de bus wil stoppen bij Buckingham Palace, zodat we daar ook nog wat kunnen rondlopen en foto’s maken.
Helaas was er geen tijd meer voor Harrods, maar we hebben in één dag een hele goede indruk gekregen van Londen. Moeten we toch een keer wat langer naar toe. De terugreis gaat een stuk sneller: in 5 kwartier zijn we om 18.30 uur weer op de camping.
Zo’n bus excursie is wel lekker luxe voor mij, veel zien zonder zelf te hoeven rijden.

Zaterdag 12 mei
Vandaag gaan we met z’n tweeën naar Windsor. Over een week vindt daar de Royal Wedding plaats. Zoals we gewend zijn, vertrekken we op tijd, ook omdat het de voorspelling is dat het vanmiddag gaat regenen. Na een mooi ritje door het platteland zijn we rond 10.00 uur in Windsor.
En dan - ja wat is meer Engels - moeten we in de rij staan. Begeleid door politieagenten en medewerkers van het kasteel wordt de rij in goede banen geleid, maar wel goed luisteren. Na 3 kwartier en een veiligheidscheck analoog aan de check op het vliegveld zijn we binnen. We krijgen korting omdat we 60+ zijn!!
Eenmaal in het kasteel kunnen zien dat de voorbereidingen voor het huwelijk in volle gang zijn. Windsor castle is een overweldigend kasteel, heel fraai onderhouden, zeer de moeite waard. Het enige kasteel in Europa dat nog bewoond wordt. Binnenin het kasteel bezoeken we
‘The State Appartments’ waarin veel kunst, maar ook prachtige plafonds en oude wapens. Via de audiogids wordt in prachtig Engels toelichting gegeven. Ook gaan we even kijken in ‘ St Georges Chapel’, daar vindt volgende week zaterdag de ceremonie plaats. Ook hier veel pracht en praal. Deze kapel wordt niet alleen gebruikt voor het houden van kerkdiensten, maar ook voor ander traditionele Engelse gebeurtenissen zoals het toetreden van nieuwe ridders aan de ‘ Order of the Gartner’ (kousenband) door Queen Elisabeth herself. Helaas mogen we ook hier geen foto’s maken en dit keer doen we dat dan ook niet.
Als we het kasteel verlaten, gaat het regenen. Nog niet zo heel hard, maar wel gestaag. Om 15.00 uur zijn we terug op de camping, waarna Stef nog even een pub opzoekt. De rest van de middag regen, regen, regen, ja, we zijn in Engeland.
Morgen vertrekken we weer, nu naar Milford-on-Sea, hopelijk is het dan wel droog.

• 13 Mei 2018 - 11:55

Els:

Wow al helemaal in vakantiesferen zo te lezen. Wat een leuk verslag. Wij genieten hier in Amersfoort helemaal mee. Ja Londen is heel leuk om een paar daagjes door te brengen. Veel plezier in Milford-on-Sea. Stef smaken de Engelse bieren goed in de pub?